Lär känna franska druvor hemma/borta – En njutning av vin o mat.

Vår ciceron under kvällen, Micke Jansson från Systembolaget, lät oss uppleva en annorlunda vinprovning där vi tillsammans besökte 3 olika stationer med vin o tapas.

Provningens innefattade tre olika druvor, Chadonnay, Pinot Noir och Syrah.
Med det franska vinet som utgångspunkt (odlat på 50e breddgraden) jämfördes respektive druva med ett som odlats på betydligt sydligare breddgrader. Doft och smakegenskaper jämfördes och för att förstärka dofterna ackompanjerades dessa av en rad olika fysiska exempel på respektive station.

Efter provningen serverades Boeuf Bourguignon med ett gott rött vin. Efter huvudrätten avnjöts en äppelkaka tillsammans med Mickes alldeles egna specialblandade dessertdryck.

Vinerna som provades:

 

Station 1 – Chardonnay

Station1_1501017

Petit Chablis (5588) Frankrike, Bourgogne. 119:-

Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula plommon, bivax, örter, mineral och citron. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Alkoholhalt 12 %. Nyanserad, fruktig doft med inslag av gula plommon, bivax, örter, mineral och citrus.

Mulderbosch (6006) Sydafrika,  Western Cape. 119:-

Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av ananas, nötter, päron, smör och apelsin. Serveras vid cirka 10-12°C till smakrika fiskrätter, eller till ljust kött. Alkoholhalt 13,5 %. Nyanserad, fruktig doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av ananas, päron, apelsin och vanilj.

Tapas: Till det franska vinet, två handskalde räkor på hembakat knäckebröd. Till det sydafrikanska vinet, Brieost med bitter yta och en bit paprika.

 

Station 2 – Pinot Noir

Station2_151017

Bourgogne (5447) Cuvée Margot, Frankrike, Bourgogne 154:-

Bärig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, kryddor och muskot. Serveras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött. Alkoholhalt 12,5 %. Nyanserad, bärig doft med inslag av fat, skogsbär, blåbär, kryddor och muskot.

Sonoma Hills (2863) USA, Kalifornien 121:-

Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, kanel, vanilj, lakrits och örter. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött, samt till inte alltför smakrika rätter av lamm. Alkoholhalt 14,5 %. Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, körsbär, kanel, choklad, lakrits och örter.

Tapas: Till båda vinerna, Lantpaté med rönnbärsgelé.

 

Station 3 – Syrah

Station3_151017

Crozes Hermitage (2815) Frankrike, Rhonedalen 106:-

Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, björnbär, hallon, eneträ, viol, peppar, kakao och tobak. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Alkoholhalt 12,5 %. Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, björnbär, skogshallon, viol, eneträ, peppar och tobak.

Bin 555 (6829) Australien, South Eastern Australia 99:-

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, viol, plommon, choklad och lakrits. Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av nöt- eller lammkött. Alkoholhalt 14,2 %. Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, viol, mörka körsbär, choklad och lakrits.

Tapas: Till det franska vinet, Kantarell & Smetanaröra med smak av vitlök, i krustad. Till det australiska vinet grillad svartrökt baconsida.

 

Varmrätt

Xavier_151017

Xavier (2151) Grenache Vieilles Vignes, Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône 89:-

Kryddig, nyanserad smak med inslag av hallon, eneträ, russin, peppar, torkade örter och lagerblad. Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Alkoholhalt 14,5 %. Kryddig, nyanserad doft med inslag av hallon, eneträ, russin, torkade örter, lakrits och lagerblad. 85% grenache och 15% syrah.

Huvudrätt: Boeuf Bourginguion, serverad med stompad kokt potatis
Efterrätt: Äppelkaka med vaniljcreme & digestivecruch

Till efterrätt serverades Mickes egen specialkomponerade dessertdryck, bestående av Äppelmust, Calvados och Konjak. Extra pikant förstärkt med några hemliga ingredienser.