Ännu en fantastisk Gourmetafton på Mässen
MISKs femte gourmetafton i ordningen blev som väntat helt fantastisk. 54 deltagare njöt av den underbara måltiden. Fyra rätter och lika många vin dukades fram under kvällen och glädjen stod högt i taket.
Mat och Vin till Gourmetafton 2013-10-19. Foto: Tomas Bengtsson
1:a rätt
Pilgrimsmussla, blomkål, mandel och citronvinaigrette.
Vin: Chateau de Cléray. Muscadet,
Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie. Loiredalen.
Druva: Muscadet.
(Nr 2185 Systembolaget) 64,00 kr Torrt, friskt, fruktigt.
DOFT: Ungdomlig doft med inslag av päron, gröna äpplen och citrus.
SMAK: Torr, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, gräs och citron.
PASSAR TILL: Aperitif, fisk, skaldjur, getost.
2:a rätt
Lubb med senapsfrö, blåmusslor, kål samt en rökt honungsvinaigrette.
Vin: Pinot Gris Reserve. Alsace. Druva: Pinot Gris.
(Nr 2119 Systembolaget) 89,00 kr. Torrt, druvigt, blommigt.
DOFT: Druvig, fruktig doft med inslag av persika, päron, örter och mandarin.
SMAK: Torr, druvig, fruktig smak med inslag av persika, päron, honung, kryddor och mandarin.
PASSAR TILL: Fisk eller kyckling, gärna med asiatiska inslag exvis ingefära. Rökt lax. Kittostar.
3:e rätt
Ibericogris med lökpure, sherrysky & kantareller.
Vin: Gigondas, E Guigal. Södra Rhonedalen, Côtes du Rhône, Gigondas. Druvor: Grenache 65%, mourvedre 25%, syrah 10%. (Nr 95590 Systembolaget) 185,00 kr. Kryddigt, mustigt.
Smak: Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, tobak, dill och choklad.
Doft: Utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, dill, läder och tobak.
4:e rätt
Chokladgateau med hallonmousse, hallonsorbet, färska hallon och frystorkade hallon.
Vin: Allesverloren, Fine Old Vintage. Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Swartland Sju olika druvor bl.a. Tinta Barocca. (Nr 12109 Systembolaget) 139,00 kr.
DOFT: Kryddig, utvecklad doft med inslag av fat, romrussin, katrinplommon, mynta, dadlar och lakrits.
SMAK: Söt, kryddig, utvecklad smak med inslag av fat, romrussin, mörka körsbär, mynta, svartpeppar och lakrits.
PASSAR TILL: Desserter med nötter eller choklad.