Mat och Vin till Gourmetafton 2015-03-07

1:a rätt
Terrine på confiterade anklår lindad med lardo och severad med lättpicklade grönsaker, äpple och sherry.

Vin: PRIVAT, Brut Nature Reserva nr 7904, 94 kr. Cava (mousserande) från Spanien. Torrt. Fyra olika druvor, bl.a. chardonnay.
Smak: Torr, mycket friskt och fruktigt. Gröna äpplen, päron, citrus och örter.
Doft: Fruktig doft med toner av päron, citrus, örter och gummi.
Passar bra som aperitif och lättare rätter av exvis fisk eller skaldjur. Vinets friskhet och spritsighet blir bra till det feta i terrinen och lardon. Möter bra syran i de picklade grönsakerna och äpplet samt ”träffar” sherrytonerna.

2:a rätt
Brynt kolja serverad med bakad purjolök, sjökorall, hummer beurre blanc samt slanggurka och dill.

Vin: Gustave Lorentz, Riesling Réserve nr 22257, 89 kr. Frankrike, Alsace.
Friskt och fruktigt. Druva: Riesling.
Smak: Druvig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron och lime.
Doft: Ungdomlig druvig doft med inslag av päron, lime och honung.
Passar bra som aperitif och lättare rätter av exvis fisk eller skaldjur. Vinet möter bra den lite smörtunga såsen och umamin och hummertonerna. Den mycket friska smaken balanserar citronsaften i slanggurkan.

3:e rätt
Lamm på två vis. Rosastekt entrecote samt roulad på bringa. Serveras med puré på vita bönor och rosmarin samt tomat och svartkål.

Vin: Brunus Blend, nr 32158, 121 kr. Spanien Montsant i Katalonien. (Årgång 2011).
Fruktigt & smakrikt. Druva: två huvuddruvor; carinena och garnacha.
Smak: Nyanserad fruktig smak med fatkaraktär. Mörka körsbär, blåbär, choklad, vanilj och basilika.
Doft: Nyanserad fruktig doft med fatkaraktär. Mörka körsbär, blåbär, choklad, vanilj och basilika.
Passar till: Smakrika kötträtter av nöt- eller lammkött. Rätten har klassiska smaker av lamm. En rätt med mycket smak (många olika). Vinet passar bra till denna smakpalett.

4:e rätt
”Morotskaka”. Sockerstekt bröd smaksatt med ingefära. Serveras med morotssorbet, färskostcrème samt apelsin.

Vin: Château du Levant, nr 4153, 110 kr/37,5 cl.
Frankrike, Bordeaux, Sauternes. Huvuddruva: Semillon 85%.
Smak: Nyanserad, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, torkade aprikoser, saffran och honung. OBS: relativt hög syra trots att det är ett mycket sött vin. Botrytis (ädelrötan).
Doft: Nyanserad doft med inslag av fat, pomerans, torkade aprikoser, saffran och honung.
Passar bra till grönmögelostar, gåslever och desserter. Blir bra till det lite brända, knäckiga i desserten. Möter sötman i moroten men också syran i färskostcrèmen och apelsinen.