Lyckad Gourmetafton på Mässen
MISKs fjärde gourmetafton i ordningen blev en riktigt lyckad tillställning. Dryga femtiotalet deltagare njöt av den höstinspirerade middagen. Fyra rätter och lika många vin dukades fram under kvällen.
Mat och Vin till Gourmetafton 2012-10-20. Foto: Lars-Gunnar Wäreby
1:a rätt
Sallad på lättrökt vildandsbröst med kanderade valnötter, lingonvinaigrette och picklad lök.
Vin: Kloster Eberbach Riesling Spätlese
(nr 6257 Systembolaget) 119 kr.
Tyskland, Rheingau. Halvtorrt, Druvigt & Blommigt. Druva: Riesling.
Smak: Halvtorr, mycket frisk, druvig smak med inslag av ananas, aprikos, honung och mandarin.
Doft: Druvig, ungdomlig doft med inslag av aprikosmarmelad, honung och mandarin.
2:a rätt
Soppa på jordärtskocka med äpple och kardemumma, halstrad gös, sherrygastrique, krasse.
Vin: Catena Chardonnay (nr 90409 Systembolaget) 125 kr.
Mendoza i Västra Argentina. Torrt, Fylligt & Smakrikt. Druva: Chardonnay.
Smak: Torr, fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av mango, ananas, vanilj, röda äpplen, apelsin och nötter. (Franska ekfat).
Doft: Nyanserad, fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mango, ananas, vanilj, persika, apelsin och nötter.
3:e rätt
Kalventrecote serverad med mörk dillsky, glaserade morötter, potatispuré, plockad dill.
Vin: Club Privado Reserva (nr 4570 Systembolaget) 103 kr.
Spanien Rioja. (Årgång 2007). Kryddigt & Mustigt. Druva: Tempranillo.
Smak: Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, tobak, dill och choklad.
Doft: Utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, dill, läder och tobak.
4:e rätt
Inkokta päron med nyponsås, hasselnötter och färskostglass.
Vin: Lenz Moser Trockenbeerenauslese (nr 12920 Systembolaget) 145 kr/37,5 cl.
Österrike, Burgenland, Neusiedlersee.
Smak: Mycket söt, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av botrytis, aprikosmarmelad, saffran, pomerans och ananas. OBS: relativt hög syra.
Doft: Nyanserad doft med inslag av botrytis, honung, saffran, marsipan och aprikosmarmelad.